Personel baru – podstawa powodzenia

Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane sposoby na lokal a jego wyposażenie, jest również przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa jest teraz w Necie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś od czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia jakim jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, który może wpłynąć na sukces lub jego brak. Personel. Nie istnieje łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów czy barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny. 

Praca kelnera nie jest łatwa. Nie wszystek może być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym wszystkim musi wyróżniać się osoba chcąca być kelnerem. 

Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez panów młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może też zdarzyć się, iż na zmiany. 

Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest łatwe. Często w domach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego robiło to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem wiele lat. 

Jeżeli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner czy kelnerka, należy także ze swojej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Niewątpliwie należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.

Zobacz: Zapaski kelnerskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *